PRELOAD PRELOAD

Our Blog

Keep up to date on Montgomery Sisam projects and news through our blog. We'll post photos of ongoing projects and share our thoughts as well.

Contact

Montgomery Sisam Architects Inc.
197 Spadina Ave, Suite 301
Toronto, Ontario
M5T 2C8

Tel 416.364.8079
Fax 416.364.7723

info [at] montgomerysisam [dot] com

Stay in Touch

Let us keep you up to date on all of Montgomery Sisam news and events by signing up for our e-Newsletter.

FTP Login

Our Projects

PRELOAD PRELOAD PRELOAD PRELOAD PRELOAD PRELOAD PRELOAD PRELOAD PRELOAD PRELOAD PRELOAD PRELOAD

Toronto Botanical Garden

Project Image 0
Project Image 1
Project Image 2
Project Image 3
Project Image 4
Project Image 5
Project Image 6
Project image 0 thumb
Project image 1 thumb
Project image 2 thumb
Project image 3 thumb
Project image 4 thumb
Project image 5 thumb
Project image 6 thumb
“The new glass pavilion is designed as a sculptural form, mute and calm during the day and taking on the more dramatic appearance of a lantern in the evening.”

The ‘landmark’ green building addition has helped create a new and dynamic identity for the Toronto Botanical Garden.

The addition and renovation (The George and Kathy Dembroski Centre for Horticulture) expands on two existing linked buildings designed by Raymond Moriyama (1964) and Jerome Markson (1976). The revitalization includes an expanded library, new administrative offices, a new store, a new children’s centre and upgraded meeting areas. The new glass pavilion is designed as a sculptural form, mute and calm during the day and taking on the more dramatic appearance of a lantern in the evening. Although it creates a new ‘front door’ to the facility, it remains deferential to the gardens.

The pavilion is positioned to create a series of garden courts directly related to interior public spaces and effectively brings the gardens closer to the activities inside the building. A wood trellis with planting across the front provides sun protection to the clear glass at the ground floor of the store. Elsewhere, fritted glass is used and reduces heat gain by 70%. The pavilion’s sloping green roof is visible from one of the courtyards below. The building addition reuses much of the steel and stone of the existing building and over 90% of construction waste was diverted from landfill.

This LEED Silver project has won a Green Toronto Award and an Ontario Association of Architects Award of Excellence.

Read More
Close

Details
Completion Date: 2005
Project Type: Community
Building Size: 36,325 sq. ft.
LEED Status: LEED Silver Certified


© 2010 Montgomery Sisam Architects Inc. | Privacy Policy
Close