PRELOAD PRELOAD

Our Blog

Keep up to date on Montgomery Sisam projects and news through our blog. We'll post photos of ongoing projects and share our thoughts as well.

Contact

Montgomery Sisam Architects Inc.
197 Spadina Ave, Suite 301
Toronto, Ontario
M5T 2C8

Tel 416.364.8079
Fax 416.364.7723

info [at] montgomerysisam [dot] com

Stay in Touch

Let us keep you up to date on all of Montgomery Sisam news and events by signing up for our e-Newsletter.

FTP Login

Our Projects

PRELOAD PRELOAD PRELOAD PRELOAD PRELOAD PRELOAD PRELOAD PRELOAD PRELOAD PRELOAD PRELOAD PRELOAD

Phillips House Redevelopment

Project Image 0
Project image 0 thumb
“The first of its kind in Canada, exemplary of best practice in the design of modern, therapeutic environments, for children, youth and young women”

The transformation of the historically significant Phillips House site affords North York General Hospital the opportunity to consolidate previously dispersed outpatient and day hospital programs for children, youth and young women in a non-institutional environment. Montgomery Sisam’s winning competition concept, ‘A House and Garden for Healing’ focuses on a patient-centred treatment milieu that speaks to the role of design in removing barriers to care and in supporting mental wellness.

The rejuvenated 16,000 ft2 House is warm, inviting and intimate in scale with direct connections to the outdoors, aimed at reducing the stigma associated with mental illness and quelling the anxiety associated with the cold, sterile, clinical environment of the typical hospital visit. It accommodates socially inclusive, culturally diverse mental health services, including developmental assessments for young children, individual based psychotherapy, group therapy, eating disorder and substance use programs, as well as provide space for a range of community partners.

Built in 1945, the neo-Georgian style country estate is listed as a heritage site. The redevelopment is mindful of the quality and character of the building, keeping much of the façade intact. Universal accessibility is ensured with a new, centrally located elevator, linking the existing house and new addition. Clearly defined circulation corridors with direct and borrowed light, along with choice views, enhance intuitive wayfinding. Bright, sun-filled rooms, outdoor dining space, wide front porch and beautiful therapy gardens provide abundant natural light and fresh air to clients and staff alike.

The beautification of the Philipps House grounds and enhanced connections with the outdoors reinforces the critical role nature plays in health and healing. 

 

Read More
Close

Details
Completion Date: 2016
Project Type: Healthcare
Building Size: 16,160 sq. ft.
More Details
Close


© 2010 Montgomery Sisam Architects Inc. | Privacy Policy
Close