PRELOAD PRELOAD

Our Blog

Keep up to date on Montgomery Sisam projects and news through our blog. We'll post photos of ongoing projects and share our thoughts as well.

Contact

Montgomery Sisam Architects Inc.
197 Spadina Ave, Suite 301
Toronto, Ontario
M5T 2C8

Tel 416.364.8079
Fax 416.364.7723

info [at] montgomerysisam [dot] com

Stay in Touch

Let us keep you up to date on all of Montgomery Sisam news and events by signing up for our e-Newsletter.

FTP Login

Our Projects

PRELOAD PRELOAD PRELOAD PRELOAD PRELOAD PRELOAD PRELOAD PRELOAD PRELOAD PRELOAD PRELOAD PRELOAD

Indian River Festival Pavilion

Project Image 0
Project Image 1
Project Image 2
Project Image 3
Project Image 4
Project Image 5
Project Image 6
Project Image 7
Project image 0 thumb
Project image 1 thumb
Project image 2 thumb
Project image 3 thumb
Project image 4 thumb
Project image 5 thumb
Project image 6 thumb
Project image 7 thumb
“A pre-concert and intermission setting with views looking out over the nearby pasture land and Malpeque Bay in the distance”

The Indian River Festival is a summer concert series held at St. Mary's Church, a designated heritage site at Indian River, Prince County, Prince Edward Island. This French Gothic style church was completed in 1902 and represents one of the finest works by renowned Island architect William Critchlow Harris. Part of the Festival’s concert tradition involves the audience gathering before the concert or spilling out at the intermission on the adjacent west lawn or under a tent.

In the spring 2015, a permanent outdoor pavilion was constructed to replace the tent. The new pavilion is open to the south and west with views and access points looking out over the nearby pasture land and Malpeque Bay in the distance. A low roof with glass doors and an outdoor wood deck engage the extensive lawn while high clerestory windows above allow daylight into the centre of the pavilion, taking on the appearance of a large lantern as the sky darkens in the evening. The higher butterfly roof supported by a steel beam with a glulam wood frame structure slopes down to the northeast corner. The north and east walls of the pavilion, facing dense trees to the north and the church annex to the east, are largely opaque with ribbons of high awning windows to allow for through ventilation on warm summer evenings. The bar and serving area with its related storage is located in the north east corner while a few fixed wood benches are incorporated in the other corners of the pavilion. The pavilion was designed to look out over the landscape, complementing rather than imitating the more introspective nature and gothic architecture of the church.

The project was completed in association with BGHJ Architects.

Read More
Close

Details
Completion Date: 2015
Project Type: Community
Building Size: 1,600 sq. ft.


© 2010 Montgomery Sisam Architects Inc. | Privacy Policy
Close